Hyppää sisältöön

Puijon Antikkalan Rinteet – Luonnonrauhaa keskellä Kuopiota

Puijon Antikkalan Rinteet sijaitsevat Pohjois-Savossa, vain parin kilometrin päässä Kuopion ydinkeskustasta. Alueella on kaksi laskettelurinnettä, joista toinen on yleensä pelkästään pujotteluseurojen käytössä, eikä valitettavasti avoinna yleisölle.

Keskellä Kuopiota sijaitseva Puijo on ollut luonnonsuojelualuetta jo vuodesta 1928 saakka. Tämä tarkoittaa varjeltua luonnonrauhaa ja –kauneutta, mutta toisaalta myös hiihtokeskuksen tavallista rajoittuneempia rakentamismahdollisuuksia.

Pujottelua ja torniravintolan historiaa

Kuopiolla ja Puijolla on vahva historia suomalaisen laskettelun historiassa. Erkki Penttilä toi Kanadasta pujotteluharrastuksen mukanaan 1930-luvulla Suomeen ja maan ensimmäiset pujottelukisat järjestettiinkin juuri Puijon rinteillä. Ensimmäinen laskettelurinne alueelle raivattiin vuonna 1958 ja ensimmäinen hissi avattiin jo muutama vuosi aiemmin.

Toinen merkittävä ja erottuva yksityiskohta maastossa on 75 metriä korkea Puijon näköalatorni, jonka huipulta löytyy Pohjoismaiden vanhin pyörivä ravintola. Kuopion kaupungin ja Kallaveden ylitse avautuvat maisemat vuonna 1963 avatusta ravintolasta ovat todella kauniita.

Torniravintolassa ruokaillessaan on vaikea ymmärtää, että samalla paikalla on aiemmin ollut jo kaksi muuta tornia. Talvi- ja jatkosodan aikaan paikalla sijainneessa tornissa toimi ravintolan sijaan Lottien ilmavalvontapiste.

Laskettelua rajoitettu

Hiihtokeskuksessa lasketellaan mäen kahdella puolella loivassa Antikkalassa ja haastavammassa Puijossa. Molemmilla puolilla mäkeä on vain yhdet rinteet, jotka kuitenkin miellyttävät selkeästi eri laskijatyyppejä.

Puijon puoleinen 400 metriä pitkä rinne löytyy hyppyrimäkien vierestä ja sopii jyrkkyydeltään vauhdikkaampiinkin laskuihin. Rinne on pääosin Puijon hiihtoseuran pujottelukäytössä eikä yleensä lainkaan auki yleisölle. Tämä on harmi, sillä profiililtaan rinne sopisi hyvin niin streetiksi kuin vauhdikkaaseen rinnelaskuunkin.

Helpompi Antikkala

Seuraan kuulumatonta laskettelijaa kiinnostaa Puijoa enemmän yleisölle avoin ja perheille suunnattu Antikkalan puolen rinne, joka soveltuu loivan profiilin ansiosta erityisesti aloittelijoille. Korkeuseroa rinteellä on 88 metriä ja se pituutta 800 metriä. Antikkalan rinne sopii erittäin hyvin laskuharrastuksen aloittamiseen ja rentoon kaupunkilasketteluun Kuopion kaupungin tuntumassa.

Rinteessä on tyypillisesti myös muutamia reilejä ja pieniä hyppyreitä, mutta parkkilaskijat eivät huimaan vauhtiin loivassa mäessä silti pääse. Parkin poistuminen Puijon jyrkemmältä puolelta 2000-luvun alkupuolella olikin harmi ja nykyään temppulaskijalle lähimmät kunnon parkit löytyvätkin Antikkalan sijaan Kasurilasta ja huomattavasti suuremmasta Tahkosta.

Lapsille hyvin sopiva laskettelurinne

Kuopion lapsiperheille vain kahden kilometrin päässä kaupungin torista sijaitseva Antikkala sopii oikein hyvin. Pienet lapset opettelevat suksilla ja laudalla laskemista loivassa mäessä turvallisesti ja alle 7-vuotiaat laskevat lipun lunastaneen vanhemman kanssa kypärä päässä ilmaiseksi. Myös opetusta ja puuhatunteja on tarjolla ja pulkkamäki löytyy laskettelurinteen tuntumasta.

Antikkalaan on jo usean vuoden ajan ollut suunnitteilla toinen laskettelurinne, mutta sijainti luonnonsuojelualueella on tähän asti estänyt suunnitelmien toteutumisen. Uusien rinteiden raivaaminen, vanhan korottaminen tai edes Puijon puolen avaaminen laskukansalle tekisi Puijon Rinteistä heti kiinnostavamman kohteen. Ainakaan aivan lähitulevaisuudessa ei suuria muutoksia kuitenkaan liene tiedossa.

Antikkalan ja Puijon palvelut laskijalle

Antikkalan puolelta löytyvät laskijan peruspalvelut, kuten välinevuokraamo, hiihtokoulu, ja rinnekahvio. Vuokraamosta löytyvät laudat, sukset sekä muut tarvittavat välineet lasketteluun ja maastohiihtoon. Antikkalan kahvio puolestaan tarjoilee laskujen välissä virvokkeita, hampurilaisia, makkaraperunoita ja lihapiirakkaa.

Maastohiihtäjille seudulla on myös osittain valaistu viidenkymmenen kilometrin latuverkosto kauniissa ja vaihtelevassa Puijon luonnossa. Luonnonsuojelualueesta eniten pääsevätkin nauttimaan maastohiihtäjät ja muut ulkoilijat. Omien eväiden nauttimiseen Puijosta löytyy laavu ja tulipaikka.

Kuopion lähimäki

Puijon Rinteet soveltuvat hyvin Kuopion lapsiperheille ja uuden harrastuksen aloittamiseen, mutta valitettavasti kaikille muille tarjonta jää alueella laihaksi. Jos sattuu olemaan muutoin Kuopiossa liikenteessä, voi toki käydä katsastamassa Puijon tornin, joka on yksi kaupungin merkittävimmistä nähtävyyksistä. Yöpyminen onnistuu joko keskustan hotelleissa tai näköalatornin kupeessa sijaitsevassa Puijon Majassa.

Kuopion seudulta pääsee Puijon Rinteille kätevästi paikallisliikenteen avulla tai kahden kilometrin kävelyllä kaupungin torilta. Suuremmista hiihtokeskuksista lähimmät ovat Siilinjärven Kasurila kahdenkymmenen minuutin ajomatkan päässä ja Nilsiän Tahko, jonne ajomatkaa on Kuopiosta alle tunti.

Plussat

  • Loistava paikka harrastuksen aloittamiseen Kuopiossa
  • Kaupungin palvelut kävelymatkan päässä
  • Edullinen

Miinukset

  • Vain yksi rinne, toinen suljettu yleisöltä
  • Loiva profiili ei sovellu vauhdikkaaseen parkkilaskuun
  • Ei jyrkkää laskumaastoa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Täältä löytyvät Suomen halvimmat hissiliput!