Hyppää sisältöön

Tahko – Iso ja virkeä

Tahko on eteläisin suurista hiihtokeskuksista ja suurihan tuo on – eikä pelkästään rinteidensä puolesta. Laskettelun lisäksi Tahkolla on hyvät mahdollisuudet kaikkeen talviseen liikuntaan sekä kattavat ravintola- ja majoituspalvelut, mitkä takaavat, että myös iltaelämä on voimissaan täällä.

Tahkon keskeinen sijainti on tehnyt siitä suositun keskuksen laskettelijoiden ja lumilautailijoiden keskuudessa. Matkaa Tahkolle on Helsingistä noin 450 kilometriä, Jyväskylästä noin 200 kilometriä ja Kuopiosta vain 59 kilometriä. Perillä vierailijaa odottaa kattavan rinnetarjonnan lisäksi myös erittäin monipuoliset oheispalvelut. Tahkon läheisimpiä hiihtokeskuksia ovat Vuokatti, Koli ja Kasurila.

Tahkon vaiheita

Tahkon tarina alkoi vuonna 1968, kun Nilsiän Matkailu Oy:n ensimmäinen laskettelurinne avattiin. 1970-luvulla ensimmäinen hissi ja ensimmäiset hotellit ja mökit valmistuivat. 1980- ja 1990-luvuilla  majoitus- ja ohjelmapalvelut kehittyivät merkittävästi. Tahkolla järjestettiin vuoden 1995 lumilautailun EM-kisat, ensimmäinen golfkenttä avattiin ja Tahkon ratsastuskeskus aloitti toimintansa. Nyt Tahko Mountain on iso ja monipuolinen hiihtokeskus, mistä jokainen lomailija löytää varmasti mieleistään tekemistä.

Tahkon  palveluita on viimevuosien aikana kehitetty huomattavasti ja keskus pyrkii monipuolisen palvelutarjonnan ja hyvän saavutettavuuden kautta menestykseen. Tahko on ympärivuotinen ja jatkuvasti kehittyvä matkailukohde, mikä tarjoaa jokaiselle jotakin ja on sekä kaveriporukoiden että perheiden mieleen.

Vauhtia monipuolisista rinteistä

Tahko Mountainin pisin rinne on peräti 1200 metriä, korkeuseroa on suurimmillaan 200 metriä. Rinteitä alueella on kaikkiaan 25, joista valaistuja on 12 – yksi on osittain valaistu. Hissejä on kaikkiaan 15, joista kaksi on tuolihissejä. Eturinteiden huipulta avautuu upea järvimaisema, joka tekee laskettelusta Tahko Mountainilla todellisen elämyksen.

Tahko Mountainin monipuolisesta rinnevalikoimasta löytyy jokaiselle jotakin. Laskettelun harjoittelu onnistuu parhaiten uudistuneen mini Mountainin helpoissa pikkurinteissä, josta löytyy myös pulkkamäki. Mini Mountainin laajennetulla alueella on 50 metrinen katettu mattohissi sekä 280 metriä pitkä sompahissi helpottamassa hiihtokoululaisten oppimista. Lisäksi Länsirinteiden lyhyissä ja loivissa rinteissä, kuten Lumilaaksossa sekä eturinteiden Turistirinteessä.

Vauhdikasta menoa tottuneille laskijoille tarjoavat nimensä mukaisestikin Vauhtirinne, Pitkä Tahko sekä kisarinteet Tahko Special ja Tahko World Cup. Yksi upeimmista vauhtirinteistä on leppoisasti alkava, mutta keskivaiheilla hurjasti alaspäin kaartuva Jehun Jyrkkä. Rinteeltä toiselle pääsee siirtymään vaivattomasti.

Kokeneimmille parkkilaskijoille haasteita tarjoaa eturinteiden Tahko Park reileineen ja suurine hyppyreineen. Parkkilaskemisen aloitteluun sopii Lännen Helppo -rinteen vierestä löytyvä Tahko Kids Slopestyle -alue. Keskitason parkkilaskijoiden alue on länsirinteiden monipuolinen Tahko Freestyle Park hyppyreineen ja reileineen.

Tahko palvelee laskijaa kahdella välinevuokraamolla, suksihuollolla ja hiihtokoululla, joka valittiin Vuoden hiihtokouluksi 2012. Tahko Mountain hiihtokeskus voitti Vuoden Hiihtokeskus -tittelin 2005.

Talvikaudella 2015 – 2016 Tahkolle avattiin erityisesti aloittelijoille ja perheen pienimmille suunnattu 700 metriä pitkä Lännen Helppo -rinne. Rinne sijoittui Välimäen alueelle, jonne on tulevaisuudessa suunnitelmissa myös lisää rinteitä. Lännen Helpon laskijoita varten alueelle rakennettiin myös uusi sompahissi.

Monenlaista rinneravintoa ja -kostuketta

Rinteillä palvelee viisi erityyppistä rinneravintolaa. Keskeisimmällä paikalla, eturinteiden juurella toimii alppihenkinen kahvila-ravintola Tirol. Vierailun arvoinen on ehdottomasti legendaarinen Pehkubaari, mikä sijaitsee kisarinteiden päällä. Iltaisin Pehkuun pääsee vaivattomimmin taksilla. Oman autoilun reipashenkisimpänä vaihtoehtona on Pehkuun metsäreittiä pitkin patikointi. Tahkovuoren huippuharjanteen toisella laidalla sijaitsee vuonna 1992 perustettu Panorama Bar. Panorama Bar toimii kesällä näköalakahvilana tuolihissin pyöriessä. Parhaimmillaan Panorama on keväällä auringonpaisteessa, rinne-alueen suurimpien terassien notkuessa hiihtokansasta.

Länsirinteiden puolella, Lumilaakson ala-aseman luona palvelee Lännen Kaisla. Siellä vallitsee lämmin ja kotoisa tunnelma, mitä korostaa ravintolan keskelle sijoitettu takka. Lännen Kaislasta saa pikkusuolaisten ja eri tavoin täytettyjen lihapiirakoiden lisäksi muun muassa riistakäristystä ja valkosipulietanoita, mitkä vievät varmasti kielen mennessään. Ravintola Kunkku on rinneravintola, minne pääsee kätevästi suksien lisäksi autolla. Ravintolan maankuulut burgerit ovat ehdottomasti kokeilun arvoisia.

After ski on elävää ja vilkasta, tarjolla on vaihtoehtoja kunkin tarpeisiin ja makuun. Ylimmilleen afteri pääsee rinteiden luona, kun laittaa välineet telineeseen ja suuntaa Pehkuun, Panorama Bariin, Tiroliin tai Kunkkuun.

Majoittuminen ja ravintolat Tahkolla

Majoitus- ja ravintolapalveluja alueella on runsaasti. Yli 900 majoituskohteesta jokainen Tahkolla kävijä löytää varmasti itselleen parhaan vaihtoehdon. Majoitusmahdollisuuksia löytyy hotellimajoituksesta ja hulppeista luksushuviloista alkuperäisiin ja perinteisiin hirsimökkeihin. Mielenkiintoinen uusi majoitusvaihtoehto, Panorama Landscape Hotel, löytyy vuoren huipulta. Kokonaisuus pitää maisemasviittien lisäksi sisällään metsäkylpylän ja kunnianhimoisen Havu Kitchen & Bar -ravintolan.

Alueella palvelee monia erityyppisiä ravintoloita, joiden tarjontaan kannattaa tutustua. 160-paikkainen suosikkiravintola Cervina sijaitsee aivan Tahkon ytimessä ja hyvän ruuan voi helposti jatkaa illanviettoa Piazzassa. Hyviä ravintolavaihtoehtoja ovat myös viihtyisä Ukko, Hillside, suosittu 150-paikkainen vuoristohenkinen El Monte sekä Riemu ja Rehti. Pehkusta voi varata tunnelmallisen fondue-illallisen tai puulämmitteisen maisemasaunan paljulla. Iltaisin á la carte –ravintoloina toimivat  myös rinneravintolat Tirol, Panorama Bar ja Kunkku. Pikaruokavaihtoehtoina on KotiPizza tai Hesburger.

Mielenkiintoinen tuore lisä Tahkon juomapuolelle on  Sokos Hotellin vierestä löytyvä Tahkon Tislaamo sekä tislaamoravintola Hophaus Tahko. Tislaamossa tuotetaan omaa viskiä ja giniä, joissa käytetään paikallisia raaka-aineita kuten yrttejä, marjoja sekä tietysti Nilsiän puhtaaksi mainittua pohjavettä. Tislaamossa järjestetään myös tutustumiskierroksia sekä tastingeja, joissa pääsee tutustumaan tuotantoon sekä maistelemaan Tahkon omia juomia. Tislaamon juomista pääsee nautiskelemaan tunnelmallisessa Hophausissa, josta on näkymä sekä tuotantotiloihin että rinteille.

Illan menopaikkojen ehdoton ykkönen on 1200-paikkainen viihderavintola Piazza, missä esiintyy Suomen suosituimpia artisteja ja livemusiikkia on tarjolla joka viikonloppu sesongin aikana. Piazzan lisäksi alueelta löytyy viihtyisiä pubeja ja baareja illan viettoon. Karhu Pub on auki talvisesongin aikana joka päivä ja hauskanpito jatkuu yöhön asti.

Muut aktiviteetit ja palvelut Tahkolla ja Nilsiässä

Välipäivälle on tarjolla runsaasti aktiviteetteja kuten luontosafareja ja moottoriurheilua (jääkarting ja moottorikelkkailu). Tahko Spassa pääsee rentoutumaan ja nauttimaan kylpylän hoidoista ja palveluista. Span palveluihin kuuluvat myös kuntosali, sisäseikkailupuisto, hohtominigolf ja keilahalli. Golf-simulaattori löytyy KotiPizzan vierestä.

Uusimpien vauhtikokemusten joukossa on Suomen pisin zipline-vaijeriliuku vuoren huipulta järven yli. Zipline on avoinna läpi vuoden.

Tahkon alueella toimii kaksi ruokakauppaa, joista saa nopeasti ja kätevästi jokaisen hiihtomatkailijan perus eväät. Isommat ruokakaupat ja sijaitsevat kivenheiton päässä Nilsiän keskustassa. Nilsiässä on ruokakauppojen lisäksi muun muassa viihtyisiä kahviloita, urheiluväline ja –vaatekauppa Kesport. Oman auton puuttuessa Nilsiään pääsee kätevästi ilmaisella Ski-bussilla tai taksilla.

Kesäisin Tahko on golffareille erinomainen matkailukohde, sillä alueella toimii kaksi golfkenttää. Tahko tarjoaa myös loistavat puitteet maastopyöräilyyn, melontaan ja patikointiin. Lumikelkkasafarit vaihtuvat mönkijäsafareihin ja tuolihissistä voi ihastella kauniita järvimaisemia. Kesäisin tuolihissi ja Mini Mountain alue palvelee alamäkipyöräilijöitä.

Tahkolla on runsaasti tapahtumia, tunnetumpia ja suurempia näistä ovat mm. talvikaudella mm. opiskelijoiden Tahko Fest ja bisnesväen Business Slalom ja Extreme Run. Kesäkauden tapahtumiin kuuluvat mm. kolmipäiväinen Tahko Juhannus -festivaali, Tahko Watercross ja Suomen suurin maastopyöräilytapahtuma Tahko MTB. Syyskauden tunnetuin tapahtuma on Tahko Oktoberfest.

Tahko Mountain kehittyy jatkuvasti

Tahko Mountainin uudet suunnitelmat ovat merkki siitä, että keskus kehittyy jatkuvasti. Rinteitä SkiOne-nimellä operoiva suomalainen Huippupaikat Oy -perheyhtiö on vuokrannut yli 30 hehtaaria maata Kuopion kaupungilta uutta Välimäen rinnealuetta varten. Uudella rinnealueella Tahkon matkailijat pääsevät jatkossa nauttimaan eteläisen ilmansuunnan tarjoamasta auringosta ja helpoista rinteistä.

Plussat

  • Rutkasti rinnetarjontaa ja hauskat rinneprofiilit
  • Oheistekemistä jokaiseen makuun
  • Sesonkina vauhtia tarjolla myös yöelämässä

Miinukset

  • Pieni siirtymä järven yli rinteiden ja palveluiden välillä
  • Offari-intoilijoiden kannattaa varautua touhuamaan jotakin muuta
  • Sesonkeina hissijonoja

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Suomen parhaat rinteet 2019 – Esittelyssä 10 kpl unohtumattomia laskuja

Tahkonrinteet investoi 7 miljoonaa uudistuksiin vuosina 2018-2020

Tahkolla lasketaan historian ensimmäiset lumilautailun banked slalomin SM-tittelit

Tahkolle rakennetaan uusi keskusta

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja