Hyppää sisältöön

Varkaus Ski Center – Varkauden perinteikäs Vattuvuori

Vattuvuori on Varkauden alueen kompakti lähimäki, joka pyörii rakkaudesta lajiin. Laskettavaa ei ole lukumääräisesti liikaa, mutta hiihtokeskuksessa on jokaiselle laskijatyypille yllättävänkin toimivia talviurheilun ilonlähteitä.

Toiminta pyörii intohimosta lajiin

Vattuvuoren ensimmäinen hissi rakennettiin aktiivisten pioneerien toimesta jo 1965, vaikka mäellä olikin lasketeltu lihasvoimin jo ennen tätä. Hiihtolatu kulki tällöin mäen päältä, ja kyltti varoitti vauhdikkaasta alamäestä. Hiihtokeskuksen alkuaikoina lajilla oli elitistinen leima, eikä kaikista tehdastyöläisten perheistä päästetty jälkikasvua lajin pariin. 80-luvulla paikallinen alppihiihtoseura toimi aktiivisesti lajin puolesta, ja harrastajapohja laajeni koko kansan talviurheiluksi.

Yrittäjä Mika Muurikoski saapui Varkauteen junantuomana työn perässä reilut 20 vuotta sitten. Hänen vahva intohimonsa lajia kohtaan ja paikallisen rinteen silloinen huonompi kunto sai hänet tarttumaan kaupungin järjestämän kilpailutuksen kautta Vattuvuoren puikkoihin. Lähialueen pieni väestöpohja ei mahdollista hiihtokeskuksen toimintaa pelkän tulorahoituksen varassa, joten kaupunki tukee toimintaa sen verran, että laadukkaat rinnepalvelut saadaan tarjottua. Toiminnan pyörittäminen vaatiikin hiihdonopettajataustaiselta yrittäjältä 24/7 panostusta koko talvikauden. Muurikoskella on kokemusta myös alppihiihdon valmentamisesta. Yrittäjälle on sydämen asia, että rinteet ovat aina viimeisen päälle kunnossa. Tulevaisuuden kehityssuunnitelmat ovat lähinnä pieniä toiminnallisia kohennuksia. Lumen teko ennakkoon seuraavan kauden avausta varten on yksi mietinnässä oleva kehitysmahdollisuus.

Laskijan pieni keidas kaupungin keskustassa

Varkaus Ski Center sijaitsee Vattuvuorella, aivan Varkauden keskustan läheisyydessä. Hiihtokeskuksessa on kaksi hissiä, kolme valaistua rinnettä, lastenrinne, metsäoffari, seikkailurinne, snow park ja valaistu pulkkamäki. Korkeuseroa on parhaimmillaan 55 metriä ja pisin rinne yltää 300 metriin. Varkauden 80 kilometrin latuverkosto kulkee aivan hiihtokeskuksen nurkalta ja viereisen Saimaan osana olevan järven jäällä on retkiluistelurata.

Parhaimmillaan Vattuvuoren rinteet on pystytty avaamaan lokakuun puolella. Lumetus on hyvin sääriippuvaista, joten välillä avaaminen menee joulukuun puolelle. Vattuvuoren tavoitteena on avata rinteet ensimmäisenä Keski-Suomessa. Usein tässä on onnistuttukin, suunnilleen samoihin aikoihin Kasurilan kanssa. Tyypillisesti kaikki Vattuvuoren rinteet saadaan avattua jouluun mennessä. Varkauden korkeudella talvi on jo selvästi pidempi ja lumisempi kuin Etelä-Suomessa. Kausi jatkuu tyypillisesti huhtikuun alkupuolelle tai pääsiäiseen sen sijoittuessa myöhempään ajankohtaan.

Varkauden lähiseudun lisäksi Vattuvuorella käy paljon laskijoita mm. Pieksämäeltä, josta matkaa kertyy nelisenkymmentä kilometriä. Lisäksi laskijoita saapuu Joroisilta ja Leppävirralta. Vattuvuoren ilta- ja päiväkäyntimatkan etäisyydellä on noin 50 000 asukasta. Ratalaskijoita rinteissä näkee harvemmin, vaikka Vattuvuorelta löytyykin tarvittaessa pujotteluradan varustus. Kaikkein aktiivisimmin rinteillä käyvät kausikortin hankkineet parkkilaskijat, jotka ovat mäessä kaikilla keleillä. Myös lumilautailijoiden määrä rinteessä on alkanut lisääntymään uudelleen. Vattuvuoren kausikortti on pyritty pitämään mahdollisimman edullisena, ja kausikorttilaisten osuus lipunmyynnistä onkin noin kolmannes. Monet käyvät rinteessä koko perheen voimin. Harva muu laji tarjoaakaan yhtä toimivaa yhtäaikaista harrastusmahdollisuutta koko perheelle.

Kompaktit, mutta monipuoliset rinteet

Ankkurihissi nostaa mäen juurelta korkeimmalle kohdalle. Vattuvuoren suosituin rinne on hissin alhaalta katsottuna oikealla puolella oleva snow park. Parkissa hiihtokeskuksen pienempi korkeusero kääntyy eduksi, kun toistoja saa tehtyä tiuhemmin jolloin uusien temppujen oppiminen nopeutuu. Parkissa on pari isompaa hyppyriä ja eri tyyppisiä rumpuputkista rakennettuja reilejä.

Alhaalta katsottuna hissin vasen puoli on pyhitetty rinnelaskemiseen. Rinne onkin Vattuvuoren vauhdikkain, vaikka viereisessä, pienen metsäsiivun takaa löytyvässä rinteessä onkin lähes vastaava profiili. Näiden välimaastosta löytyy välikumpareikko, johon kumpareikkoa tehdään harvemmin kumparelaskijoiden puutteen vuoksi. Siksi tämä välikkö on pyhitetty useimmiten laskijoiden itse tehtävien temppupaikkojen rakennusmaastoksi. Kaikista rinteistä löytyy valaistus. Aloittelevilla laskijoille on lyhyempi, helppokäyttöinen naruhissi.

Metsäoffari on kapea ja pirteästi metsän läpi kumpuileva reitti parkin takana. Alhaalta katsottuna vasemmasta reunasta löytyy aiemmin nelosrinteenä toiminut, sittemmin osittain metsittynyt rinne, johon on tehty etenkin pienempiä laskijoita innostava seikkailureitti. Seikkailureitti kiemurtelee ja kumpuilee hauskasti, eikä pieniä kummuista innostuneita pikkulaskijoita tahdo saada enää takaisin tasaiselle rinteelle. Vaikka virallisesti rinteiden ulkopuolella laskeminen onkin kiellettyä tai ainakin omalla vastuulla tapahtuvaa, löytyy metsästä runsaasti hauskoja laskureittejä. Kesällä tässä metsämaastossa on alamäkipyöräilyn reitti ja frisbeegolf-rata.

Sympaattinen rinnekahvila ja toimiva hiihtokoulu

Vattuvuoren aikoinaan asuntona toiminut rinnekahvila on pieni ja tunnelmallinen. Sisustuksesta löytyy perinteikkään hiihto- ja alppimajan tunnelmaa. Tarjolla on pikkusuolaista hampurilaisten ja lihapiirakoiden muodossa. Kahvien kaveriksi löytyy makeaa suuhunpantavaa. Päivän keiton saa 4,5 eurolla. Välinevuokraamossa on settejä eri tasoisille laskijoille lasketteluun ja lumilautailuun.

Varkaus Ski Centerin hiihtokoulusta saa kahvilasta tehtävän varauksen kautta pienellä varoajalla oppimisapua niin lasketteluun kuin lumilautailuunkin. Suurin osa hiihtokouluun saapuvista on lapsia. Lasten hiihtokouluopetus toimii tehokkaimmin, kun vanhemmat eivät päivystä vieressä, joten tässä myös vinkki vanhempien pieneen omaan aikaan. Syvemmälle laskemisen saloihin opastavia kursseja löytyy kuitenkin yhtä lailla aikuisille. Kannattaa kokeilla, sillä hiihdonopetuksen myötä laskemisesta saa aina enemmän irti!

Plussat

  • Panostus eri tyyppisiin ja kaikenikäisiin laskijoihin
  • Perinteikäs alppihiihtotunnelma
  • Sijainti Varkauden keskustan tuntumassa

Miinukset

  • Pienehkö korkeusero
  • Kunnolla jyrkän rinteen puute
  • Rajalliset kehitysresurssit

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

world snow day

Tammikuussa laskettelun aloittamiseen on entistä matalampi kynnys