Hyppää sisältöön

Iso-Syöte – Perheiden peuhapaikka

Suomen eteläisin tunturi Iso-Syöte on todellinen perheiden paratiisi. Koskematon luonto, erinomaiset rinteet ja loistavasti hoidettu latuverkosto koukuttavat jo ensi käynnillä. Suomen runsaslumisin alue tykkypuineen on kuin satumaailmasta, joka pitää kokea.

Iso-Syötteen sijainti Oulun ja Kuusamon välillä on oululaisille hieno juttu. Puolentoista tunnin ajomatkan takana odottaa täysin erilainen luonto ja rauha. Reilu kolmekymppinen keskus on löytänyt paikkansa Suomen suurten keskusten joukosta ja tästä osoituksena Vuoden hiihtokeskus -titteli keväältä 2012.

Asioita on siis tehty oikein ja löydetty oma asiakaskunta. Syötteellä on oivallettu, että perheet, luonnonrauha, puhtaus ja luonnon koskemattomuus ovat jo sinällään arvoja, joita kannattaa tarjota hyvillä palveluilla höystettynä.  Toinen Syötteen tunturialueen hiihtokeskuksista, naapurin Pikku-Syöte, sijaitsee sekin vain viiden kilometrin päässä Iso-Syötteen rinteiltä.

Leikkimielistä kisailua snowparkissa

Lautaileva kaupunkilaisnuoriso löysi Syötteen rinteet kymmenisen vuotta sitten ja siitä lähtien laskijoiden olosuhteet ovat parantuneet vuosi vuodelta. Eturinteen parkissa riittää innokkasta väkeä aamusta iltaan ja temppujen taso vaihtelee aloittelijasta maailmanluokan trikkeihin. Juuri tämä tekee parkista suositun, sillä kaikki ovat tervetulleita touhuamaan reileihin ja hyppyreihin, olipa kyseessä ensikertalainen tai kokenut kisaaja.

Tempaukset ja kisatapahtumat keräävät laskijoiden ohella katsojia ja meininki on mukaansatempaava. Vanhemmankin väen monot alkavat vipattamaan musiikin tahdissa ja kaveria kannustetaan reilusti ja aidosti.

Iso-Syöte – Laskettelurinteitä kaikille

Lumisateiden jälkeen moni suuntaa takarinteisiin puuterilumen lumoihin peuhatakseen joko freeride –rinteessä tai vielä kauempana metsikössä, josta pääsee melko vaivattomasti takaisin hisseille hyödyntämällä latu-uraa ja tienvierustaa. Takarinteet ovat vauhdikkaita ja kumpareikko ja Freeride Park tarjoavat haasteita keleistä riippuen kumpareiden tai pehmeän lumen muodossa.

Eturinteet ovat aloittelijoille ja rauhallisille laskijoille kuin nakutettu. Lumimaa sompahisseineen ja seikkaulumetsineen on perheen pienimpien huvipuisto, jossa viihdytään ja leikitään päivästä toiseen. Nukkumatin saapuminen on taattu Lumimaa-päivän jälkeen!

Tykkylumisissa metsissä pääsee ilahduttavasti laskemaan myös omia reittejään ja pöllyävää puuteria Suomen eteläisimmällä tunturialueella todellakin riittää. Iso-Syöte ottaa komeista metsälaskuistaan kaiken hyödyn irti ja paikalla järjestetään vuosittain freeride-metsälaskukisoja, joihin pääsee osallistumaan sekä laudalla että suksilla.

Loistava latuverkosto

Syötteen alueella on 120 kilometriä hoidettua latuverkostoa ja ensilumenlatu, jota tykitetään jo alkukaudesta hiihdettävään kuntoon viereisen tekojärven, Luppoveden, ansiosta. Hiihtoniilot aloittavat kautensa loka-marraskuussa ja vielä vappuna riittää kelejä sivakoida, vaikka t-paita päällä.

Hiihtohenkisille ihmisille on rakennettu taukotupia eväiden syöntiin ja makkaran paistoon, mutta esimerkiksi Ahmatuvalla kuuma mehu ja munkki on ohittamaton yhdistelmä. Luontokeskuksessa kannattaa myös vierailla ja tutustua kahvittelun ohessa alueen historiaan ja luontoon.

Hotelli oli huippupaikalla

Iso-Syötteen hotelli tuhoutui suurelta osin tulipalossa joulukuussa 2018. Voi uskoa, että hotelli pyritään rakentamaan uudelleen mahdollisimman pian. Tunturin huipulla sijaitsevalta hotellilta oli huikeat näkymät rinteille ja ympäristöön. Ulkomaalaiset olivat löytäneet hotellin ohjelmapalveluineen, ja aulassa kuuli useaa eri kieltä. Ruoka oli erinomaista ja esimerkiksi lounas on runsas ja edullinen. Sviitistä saattoi tiirailla tähtiä kattoikkunoiden läpi, kun tanssit on ensin tanssittu hotellin parketilla. Onneksi hotellin tuntumassa ja alueella on tarjolla runsaasti mökkimajoitusta.

Pärjänkievarin pizzat ja pihvit ovat erinomaisia ja kievari palvelee runsaslukuista vaunukansaa myös mainioin iltamenoin. Bändit ja tapahtumat vetävät nuorekasta väkeä, mutta aamun tunneille ei sentään vauhtia riitä.

Perhepaikkana Syöte on lyönyt itsensä läpi ja mökkirakentaminen on ollut melko vilkasta. Oululaisille etäisyys on ehdoton valtti, sillä harva viitsii ajaa reilun tunnin pitempään suuntaansa, jos löytää kaiken tarvitsemansa Syötteen atmosfääristä.

Plussat

  • Kauniit maisemat ja luonnon rauhaa
  • Kolme tunnelmallista parkkia
  • Kehittyvä

Miinukset

  • Kaukana monesta kaupungista
  • Iltaelämä enimmäkseen hiljaista
  • Tuolihissien puute

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Maaginen marraskuu siivitti Syötteen vauhtiin

Suomen parhaat rinteet 2019 – Esittelyssä 10 kpl unohtumattomia laskuja

Suomi Slalom 2019 tapahtumakiertue

Aktiivinen perhe laskee ja liikkuu yhdessä

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja