Hyppää sisältöön

Levi – Monipuolinen ja kansainvälinen

Tunturi-Lapissa sijaitseva Levi on Suomen suurimpia ja kansainvälisimpiä laskettelukeskuksia. Kittilän lentoasemalta Leville on vain 15 minuutin ajomatka. Ensimmäiset rinteet saavat lumipeitteen yleensä loka-marraskuussa ja hiihtokausi jatkuu toukokuun puoliväliin asti.

Levin rinteet tarjoavat sopivia haasteita kaikille laskijoille – loivia aloittelijoille ja keskivaikeita kokeneemmille. Levillä on 43 rinnettä, joista 17 on valaistu ja 17 lumetusjärjestelmällä varustettua rinnettä. Lisäksi innokkaimmat pääsevät nauttimaan laskemisesta myös iltavalaistuksessa.

Levillä riittää vaihtoehtoja

Upeiden tunturimaisemien ihailu kuuluu asiaan, mutta samalla voi tehdä valintoja eri rinnevaihtoehtojen välillä. Kevättä kohden aurinkoiset rinteet vetävät eniten puoleensa ja keskitalvella voi etsiä suojaisia rinteitä, joihin pakkanen ja viima eivät pääse.

Pisin rinne on 2,5 kilometrin mittainen ja Levillä voi todellakin nauttia vauhdin hurmasta. Jonoja on todella harvoin, sillä laskemaan voi lähteä eri puolilta tunturia ja hissien tai ilmaisen hiihtobussin avulla voi hakeutua ruuhkattomille rinteille. Vaikka majoituskapasiteettia on ison taajaman verran riittää rinteissä tilaa hyvin.

Maailmancup on ikkuna maailmalle

Alppihiihdon maailmancupin pujottelun aloituspaikkana mainetta niittänyt Levi on saavuttanut vankkumattoman suosion niin urheilijoiden kuin kansainvälisten toimijoidenkin keskuudessa. Kaamos, pakkaset, porot ja Lapin lumo yhdistettynä hyviin järjestelyihin ovat taanneet maailmancupin statuksen moneksi vuodeksi eteenpäin. Tapahtuma vetää hyvin yleisöä paikalle ja tv:n välityksellä viikonlopun kisoja seurataan laajalti.

Levi on onnistunut markkinoinnillaan ja maltillisella rakentamisella luomaan keskuksesta kansainvälisen paikan gondolihisseineen. Tasokas majoittuminen, erinomaiset palvelut ja lyhyet kulkuyhteydet ovat avaintekijät lomanviettopaikkaa valittaessa. Vaikka Levi on jo kuin kaupunki, voi siellä edelleen nähdä aitoja poromiehiä ja kokea sitä kuuluisaa Lapin vetovoimaa.

Monipuolinen rinnevalikoima

Huippu siintää 531 metrin korkeudessa ja kirkkaalla säällä voi bongata pohjoisesta Pallaksen ja lännestä Ylläksen. Vauhdin hurmaa voi kokea Koillisrinteillä tai Levi Black- rinteessä, jossa maailman huipuillakin riittää haastetta. Lumisateiden jälkeen rinteiden väliset maastot houkuttavat puuterilumen pariin ja tuulen suuntia tarkkailemalla voi päästä laskemaan nautinnollista pehmeää lunta.

Lastenmaassa perheen pienimmät temmeltävät ja kahden parkin tarjonnassa viihtyvät vähän varttuneemmat. Lapset on huomioitu erityisen hyvin, sillä 10 hissiä ja rinnettä on kypäräpäisten käytössä aivan ilmaiseksi. Hiihtokoulu näkyy ja toimii aktiivisesti ja hiihdonopettajat hallitsevat yleensä lajikirjot monipuolisesti. Erityisesti maastohiihtotuntien kysyntä on viime vuosina kasvanut.

Tunturimaisemia ja hauskanpitoa

Lähellä huippua sijaitseva Tuikku on niittänyt mainetta huikeilla maisemilla ja mukavana kokoontumispaikkana, jossa moni aloittaa illanviettonsa. Hauskanpitopaikkoja on tarjolla runsaasti ja jokainen löytää itselleen sopivan vauhdin. Parhaimmillaan tanssitaan monoilla pöydillä, mutta myös rauhallisempia vaihtoehtoja on tarjolla.

Suosio näkyy tietenkin hintatasossa. Suomi on maana arvokas eikä hiihtokausi ole ympärivuotinen. Juomat ovat samanlaisia suurin piirtein joka puolella maapalloa, mutta ruokien suhteen kannattaa satsata lappilaisiin erikoisuuksiin.

Halvinta hauskanpito taitaa olla maastossa hiihdellen. Latuverkoston laajuudesta huolimatta pääreitit ovat ruuhkapiikkeinä kansoitettuja, mutta nuotiopaikoilla ja kahviloissa riittää tilaa. Latuverkostoa hoidetaan erittäin hyvin ja kävijä halutaan saada Leville seuraavanakin vuonna.

Plussat

  • Monipuolinen
  • Kansainvälinen
  • Lumivarma

Miinukset

  • Laduilla ruuhkaa loma-aikoina
  • Suksilla liikkuminen voi unohtua juhlahumun keskellä
  • Korkea hintataso

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Kuinka valita suksipari laskureissulle?

Rukan ja Levin laskettelukaudet avattiin ennätysaikaisin

Hiihtolomalaiset huomio: Lapissa huomattava lumivyöryvaara

Suomen parhaat rinteet 2019 – Esittelyssä 10 kpl unohtumattomia laskuja

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja