Hyppää sisältöön

Salla – Perinteinen perhekohde Lapin erämaassa

Erämaassa, keskellä ei mitään, in the middle of nowhere. Salla sijaitsee keskellä kauneinta Lapin luontoa, kaukana lähimpienkin suurkaupunkien vilskeestä ja on laskettelijalle eloisa valopiste muuten hiljaisessa Lapin erämaassa.

Salla valittiin vuoden 2009 hiihtokeskukseksi syrjäisen sijainnin oivallisen tuotteistamisen ansiosta ja perillä ympäröivä erämaa osoittautuu hyväksi jutuksi. Sallan slogan: Salla – In the middle of nowhere, houkuttelee alueen runsaan 3 000 vuodepaikan täytteeksi yhä useammin ulkomaalaisia turisteja, jotka saapuvat keskukseen kokemaan rauhaa ja aitoa lappilaisuutta.

Pitkät perinteet

Sallassa on hiihdetty aina, mistä todisteena on mm. vuonna 1938 alueelta löydetty maailman vanhin suksi, jonka iän on radiohiiliajoituksella laskettu olevan yli 5000 vuotta. Hiihtokeskustoimintaa Sallassa on ollut 1930-luvulta eteenpäin ja Suomen ensimmäiset pujottelu- ja syöksyhiihdon SM-kilpailut pidettiin siellä 1936.

Hiihtokeskuksen kehitys on 2000-luvun alun jälkeen edennyt yhä suurin harppauksin eteenpäin. Sallan kunta osti 2005 valtaosan rinneliiketoiminnasta, minkä vaikutuksesta rinteitä on parannettu ja levennetty. Myös hiihtokeskuksen kisarinne muotoiltiin uuteen, kansainväliset FIS-luokitukset täyttävään muotoon. Alueen kehitys ei suinkaan ole vielä lakannut, vaan aluetta on tarkoitus jatkossa laajentaa vielä läheiselle Iso-Pyhän rinnealueelle.

Suomalaisille hiihtokeskuksille tyypilliseen tapaan laskettelurinteiden lisäksi Sallassa on myös runsaasti latuja murtomaahiihtoon. Latuja on 160 kilometrin edestä ja näistä yli 40 kilometrin verran on valaistu, joten vielä illan hämärtyessäkin tarjolla on runsaasti hiihdettäväksi.

Koko perheen rinteet

Salla on ensisijaisesti perhekohde, josta löytyy aloittelijoille sopivia mäkiä jyrkkien ja haastavien eturinteiden takaa. Paluumatkaa helpottamaan on tehty Werneri-reitti, jota pitkin kaikki pääsevät turvallisesti takaisin lähtöpisteeseen. Rinteitä keskuksessa on yhteensä 15 ja vaikka niitä palvelee vain kuusi hissiä, kuljettavat ne laskijoita huipulle kiitettävää tahtia, eikä ruuhkia oikeastaan koskaan pääse syntymään.

Rinteistä suosituimpia ovat Eturinteet ja Perherinne, joiden lisäksi idästä löytyy leppoisia sinisiä sekä temppulaskijoiden keskuudessa suuressa suosiossa oleva lähes kilometrin mittainen parkki. Itärinteillä on myös laskunopeuden mittauspiste sekä Suomen parhaimpien joukossa oleva pujottelurinne.

Parkista löytyy huimapäille erilaisia pressejä, reilejä ja putkia sekä bokseja, joissa on isoa ja pientä nokkaa vierekkäin. Omia taitoja parhaiten vastaavan reitin voi siis valita helposti, minkä vuoksi parkki soveltuu hyvin eri tasoisille laskijoille.

Laskettelijan palvelut toimivat rinteiden lähettyvillä loistavasti ja tarjolla on monipuolisesti välinevuokrausta ja -huoltoa. Vuokraamosta löytyvät Atomicin sport- ja pro-luokan murtomaa- ja laskettelusukset sekä telemarkit ja skinnailusukset. Test centeristä löytyy Atomicin ohella myös Nordican uutuuksia sekä Burtonin lumilautasettejä joiden lisäksi tarjolla on lumikenkiä, pulkkia/liukureita ja ahkioita.

Sallan palvelut

Vuokraus- ja huoltopalveluiden lisäksi myös ruokailu onnistuu rinteiden yhteydessä. Keloravintola tarjoilee Lapin herkkuja paikallisista raaka-aineista, minkä lisäksi saatavilla on myös grilliruokaa, pizzaa ja à la carte –aterioita. Tunturin päällä olevalla kodalla voi nauttia omia eväitä, samoin kuin hissien ala-asemilla, joista löytyy lähes poikkeuksetta tulipaikkoja. Itäkodalla voi tauottaa laskupäivää kahvin ja munkin tai vaikka leivän, makkaran sekä virvoitusjuoman kera.

Suomalaisten pariskuntien ja lapsiperheiden ohella katukuvasta erottuvat erityisesti hollantilaiset turistit, jotka ovat Sallassa vierailevista kansalaisuuksista yleisimpiä. After ski –paikoista suosituimmat ovat laskupäivän aikana palveleva Keloravintola sekä Papana pupi, joista molemmat järjestävät sesonkiviikoilla erityistä afteriohjelmaa.

Oheistekemistä löytyy kylpylästä, Salla-hallista, Poropuistosta tai vaikka moottorikelkka- ja husky-safareista. Ruokapaikkoja ei ole liiaksi asti, mutta listoilta löytyy hyvin paikallisista raaka-aineista tehtyjä ruokia. Varsinainen kyläkeskus suurempine kauppoineen ja paikallisine erikoisliikkeineen löytyy 10 kilometrin päästä rinteistä. Sallassa majoitutaan joko hotellissa Holiday Club Sallassa tai yksityismökeissä, joiden laajasta valikoimasta voi poimia omaan tarpeeseensa sopivimman.

Plussat

  • Ruuhkaton
  • Rauhallinen ja omaleimainen
  • Laskettavaa kaikille taitotasoille

Miinukset

  • Alueen pieni majoituskapasiteetti
  • Isommat kaupat 10 kilometrin päässä
  • After skin rauhallisuus

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Maaginen marraskuu siivitti Syötteen vauhtiin

Nopeuslasku – vanhan menestyslajin toinen tuleminen

Olympiamitalisteja Sallan rinteillä

Suomi Slalom tulee taas – tapahtuma täynnä vauhtia ja riemukasta yhdessäoloa

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja