Hyppää sisältöön

Ylläs – Korkeutta ja pituutta

Ylläs on Suomen mittavin hiihtokeskus Pallas-Yllästunturin kansallispuiston vieressä. Alueella voi unohtaa arjen kiireen ja keskittyä nauttimaan seitsemän tunturin luonnonkauniista maisemista ja konstailemattomasta tunturitunnelmasta.

Ylläksellä toimii kaksi hissiyhtiötä; tunturin eteläpuolella Ylläsjärvellä on Sport Resort Ylläs ja pohjoispuolella Äkäslompolossa Ylläs-Ski. Yhteensä nämä tarjoavat 63 rinnettä, joista lumetettuja on 35 ja valaistuja 34. Alueelta löytyy myös Suomen pisin rinne, jolla on mittaa peräti 3 kilometriä sekä Suomen pisin valaistu laskettelurinne, jolla on mittaa 2600 metriä.

Ylläksen 63 rinnettä

Samalla lipulla pääsee käyttämään tunturin molempien puolien rinteitä. Rinteet palvelevat niin aktiivisia laskettelijoita kuin hauskaa lomaa viettämään tulleita lapsiperheitä.

Mykistävät tunturimaisemat ovat houkutelleet turisteja jo vuosikymmeniä niin kiipeämään kuin laskemaan rinteitä ja kuruja. Viimeisen kymmenen vuoden aikana palvelut ovat parantuneet paljon, mutta paikan omaleimaisuus on kyetty säilyttämään. Anorakkihiihtäjät ja viimeisimmän teknisen lasketteluasun omaavat tallaavat kylän raitteja sulassa sovussa; kaikille on tilansa ja paikkansa.

Ala-asemien läheisyydessä lapset saavat ottaa ensi liukujaan laskettelun vauhdikkaaseen maailmaan, kun taas huipulta saa jo mojovat kyydit ja reidet hapoille. Varkaankurun laskut keväällä ovat monen suosiossa, mutta on oikeastaan laskijasta kiinni, miltä suunnalta saa parhaat fiilikset. Tähän kiteytyy Ylläksen idea; laskija hakeutuu itse parhaisiin laskupaikkoihin mutta jos haluaa käydä kokemassa esimerkiksi Kellostapulin takamaastot, kannattaa mennä ensiksi hiihtokoulun pakeille. Perinteikkäästä hiihtokoulusta saa avun kaikkeen lumella liikkumiseen.

Ylläs – Kahden kylän palvelut

Ylläsjärven ja Äkäslompolon välinen maisematie nopeuttaa kylien välillä liikkumista eikä välipäivän ohjelma ole sidottu majapaikan sijaintiin. Kittilän lentoasemalta ja Kolarin rautatieasemalta on bussiyhteys molemmille puolille tunturia.

Majoitusvaihtoehtoja on paljon ja perheet valitsevat usein perinteisen kelomökin. Hotellien taso on erinomainen, mutta majoituksen etäisyyteen rinteistä kannattaa kiinnittää huomiota. Äkäslompolon puolella asutaan alempana kylässä ja siirrytään hisseille joko autolla tai hiihtobussilla. Ylläsjärven puolella on ala-aseman läheisyydessä kaksi hotellia, joista pääsee hyppäämään gondolin kyytiin varsin helposti. On makuasia, kummalla puolella tunturia haluaa majoittua, sillä koko hiihtoalue on näppärästi saavutettavissa ja molemmissa on tasokkaat palvelut.

Koska Ylläs on pääosin paljas tunturi, saattaa huonolla säällä todella heikko näkyvyys tehdä laskijan epävarmaksi. Huonommalla säällä ei kannata liikkua tunturilla yksin, mikäli on vähänkin epävarma olo ilmansuunnista.

Huikea latuverkosto

Ylläksellä on maamme laajin latuverkosto ja latujen ylläpito on huippuluokkaa. On esitetty väitteitä, että Ylläs olisi maailman paras maastohiihtokeskus. Rinteiden ja latujen ohella Ylläksellä on panostettu aktiviteetteihin ja ohjelmapalvelutarjonta on monipuolista. Moottoriurheilusta pitäville on 300 kilometriä kelkkareittejä, rauhallisemmasta liikunnasta ja eläimistä pitäville husky- ja porosafareita, islanninhevosella ratsastusta ja karaistumiseen avantouintia. Petipaikkoja Ylläksen alueella on noin 22 000 kpl ja lisää rakennetaan koko ajan. Vaihtoehtoja on siis kaikenlaisiin tarpeisiin.

Hauskanpito osataan Ylläkselläkin, mutta monet valitsevat seitsemän tunturin maisemat ennemmin kuin liiallisen vauhdinpidon. Ylläksen urheilullisuus ja perinteet vetävät laskijoita puoleensa vuodesta toiseen.

Plussat

  • Vauhdikkaat ja monipuoliset rinteet
  • Lappilainen tunturifiilis
  • Maailman paras latuverkosto

Miinukset

  • Tunturin oikukkaaseen säähän kannattaa varautua
  • Äkäslompolossa majoituksesta rinteille matkaa
  • Palvelujen hajanaisuus

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään