Lapset, Laskettelu, Lumilautailu

Peuramaan hiihtokoulussa opetetaan tunteella

Millaista on hiihdonopettajan arki? Peuramaalla opettava Minna Rajainmäki kertoi Lumipallolle työstään.

Hiihdonopettajat tekevät haastavaa ja palkitsevaa työtä hiihtokeskuksissa. Peuramaalla toimiva hiihtokoulu on yhdistys, jonka jäsenet hoitavat itse kurssien suunnittelun ja välinehankinnat.

Hiihdonopettajakurssin 2006 käynyt Minna Rajainmäki on opettanut kotirinteessään Peuramaalla vuodesta 2009. Minna opettaa laskemaan sekä laudalla että suksilla.

”Lajien opettaminen on loppujen lopuksi aika samanlaista. Molemmissa tarvitaan tasapainoa. Tarkoitus on saada väline leikkaamaan ja mennä lopulta aika lujaa” Minna kertoo.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Erona lauta- ja suksikursseille on kuitenkin se, että lautakursseille otetaan vasta viisi vuotta täyttäneitä.

”Laudalla alku on haastavampaa, koska itseä on pystyttävä punnertamaan käsivoimin ylös maasta” Minna selventää.

Opetusta sekä ryhmissä että erikseen

”Yksityistunneilla pääsen keskittymään oppilaaseen huolella ja etenemään juuri hänen taitojensa mukaan. Toisaalta pidän ryhmätunneista senkin takia, että siellä on hyvä meininki ja pääsee leikkimään enemmän” Minna hymyilee.

Mielikuvituksen käyttö on hiihdonopettajalle elinehto. Jokaisen oppilaan kohdalla on löydettävä ne metaforat, joista oppilas parhaiten oivaltaa laskemisen alkeet. Koko ajan on myös otettava huomioon opetettavan omat kyvyt – ei saa edetä liian nopeasti, eikä liian hitaasti. Tärkeintä on välittää oppilaalle laskemisen riemu.

”Lasten kanssa leikimme muun muassa kengurua, lintua, moottoripyörää ja helikopteria. Autolla ajo on usein toimivin tapa opettaa oppilas kääntämään.”

Työn haastavuus lieneekin juuri siinä, että jokainen oppilas on erilainen ja kaikkien kanssa täytyy löytää oikea tapa toimia. Hiihtokoulussa käy paljon myös aikuisia.

”Pyrin siihen, että aikuisten kanssa ei niin kauan aurattaisi, sillä se ei tee kovin hyvää polville. Tiukassa paikassa auraaminen voi kuitenkin olla se ainoa keino pysähtyä. Aikuisten kanssa edetään nopeammin, mutta perimmäinen tekniikka on kaikille sama” Minna kuvailee.

Hiihtokoulussa riittää tungosta

”On palkitsevaa, kun pääsee jakamaan oppimisen riemun lasten kanssa ja saa onnistumisen tunteita. Parasta on nähdä oppilaan oivaltavan jotain, silloin aina tuuletan itsekin, että jes, nyt me onnistuttiin!” Minna kertoo.

Opettajilla pitää kiirettä ja oppilaita olisi enemmänkin kuin ehtii ottamaan vastaan. Peuramaan hiihtokoulu on auki viikonloppuna päivisin ja viikolla iltaisin. Peuramaa.fi –sivustolta pääsee suoraan nettivarausjärjestelmään, josta voi varata ajan haluamalleen opettajalle tai kurssille.

Peuramaalla on mahdollisuus myös jatkaa lajin parissa. Ensimmäisten hiihtotuntien jälkeen voi siirtyä jatkokursseilta aina ratalaskukouluun ja kilpaseuraan asti.

Teksti: Johanna Rautoja
Kuva: Peuramaan hiihtokoulu


Avainsanat:
, ,
Arvostele artikkeli:
Peuramaan hiihtokoulussa opetetaan tunteella
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,17/5 - 6 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.